Kolmapäev, 19. jaanuar 2022

Belgia vahvlid (7.klassid)

Belgia vahvlid said tuntuks 1964. aastal peetud New Yorgi maailmanäitusel, kus Belgiast pärit Maurice Vermersch neid rahvale pakkus. Maurice tahtis algupäraselt neid vahvleid nimetada Brüsseli vahvliteks, kuid kuna riigi enda nimi oli rohkem tuntud kui selle pealinn, siis nimetas ta vahvlid hoopis enda päritolumaa järgi. Belgia vahvlitainas on kergitatud kas söögisooda või pärmiga ning klassikalistest vahvlitest eristab neid veel see, et vahvlid küpsetatakse sügavama mustriga vahvliraudade vahel.

Vahvleid võib serveerida hommikusöögiks või miks ka mitte magustoiduks, lisades juurde vahukoort, šokolaadikreemi, värskeid marju ja muid lisandeid. Antud retsepti, mida ma jagan, leidsin Nami-nami kodulehelt, mida veidi kohandasin. Tainas on konsistentsilt üsna paks, kuid selle laiali ajamisega ei pea palju vaeva nägema, kuna vahvlirauad pressivad taina ise ühtlaselt laiali. Küpsetamiseks sobib kasutada nii kandilisi, südame-kujulisi kui ka ümmargust, sügava mustriga, vahvliraudu.

Vaja läheb:


180 g nisujahu
10 g suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
näpuotsaga soola
35 g sulatatud võid
200 ml keefiri
1 muna
võid raudade määrimiseks

Sega suures kausis omavahel kokku kuivained (jahu, suhkur, küpsetuspulber, söögisooda ning sool). Sulata kastrulis või, lase veidi jahtuda. Samal ajal kui või jahtub sega väiksemas kausis kokku keefiri ja lahtiklopitud muna, lisa veidi jahtunud või. Sega märjad koostisosad kuivade juurde, sega tainas korralikult läbi ning jäta veidikeseks kerkima.

Pane vahvlirauad taha, lase neil korralikult kuumaks minna. Enne iga vahvli küpsetamist tee rauad võiga kokku. Kui kasutad südamekujulisi vahvliraudu, siis paneb raudade vahele umbes 2 spl (kuhjaga) tainast, aja veidi laiali (tainas on üsna paks seega laiali ajamine on üsna raske) ning vajuta rauad kokku – tainas läheb ise ühtlasemaks. Küpseta vahvlid mõnusalt kuldseks, serveerida saab kõigega, mis maitselt meeldib.

Retsept pärit nami-nami kodulehelt.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar