neljapäev, 26. jaanuar 2017

Magustoidud (7a ja 7b klass)

Looritatud talutüdrukud 

Traditsiooniline Skandinaavia maade magustoit koosneb kolmest erinevast kihist. Algselt asutati selles õunamagustoidus küpsisepuru asemel riivsaia või hoopis purustatud kuivikud. Äärmiselt lihtne maiuspala valmib tõesti vaid mõne hetkega ja maitseb hästi ka lastele. Retsept võetud raamatust "Magustoitudega ümber maailma", autor Sandra, S.(2013).

 Toiduained:


  • 5 õuna
  • 50 g võid
  • 1 dl suhkrut 
  • 1tl kaneeli
  • 1 vanillikaun
  • 100 g digestiivküpsiseid
  • 2 dl vahukoort
  • 2 sl suhkrut


Valmistamine

Tükelda kooritud õunad õhukesteks viiludeks. Kuumuta pannil või, suhkur ja kaneel. Poolita vanillikaun ja kraabi seemned pannile, viimasena lisa õunad. Kuumuta õunu, kuni need muutuvad pehmeks. Lase jahtuda. Purusta küpsised ja vahusta koor suhkruga. Serveerimisel aseta õunad, vahukoor ja küpsisepuru kihiti magustoidupokaalidesse. Kõige peale raputa ülejäänud küpsisepuru.


Õuna õnne

Vaid hetkega valmiv magustoit sobib hästi neile. kellele on õunakoogid südamelähedased. Tänu põhja puudumisele on tegemist väga kerge desserdiga, mis maitseb oma lihtsusega kindlasti kõigile pereliikmetele, olenemata vanusest.

Toiduained:

  • 500 g õunu
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 sidruni mahl 
  • 2 munakollast
  • 2 munavalget 
  • keneeli

Valmistamine

Tükelda kooritud õunad väga õhukesteks viiludeks. Pane õunad veidikese veega potti ja kuumuta, kuni õunad püreestuvad. Lisa 1 dl suhkrut, sidrunimahla ja 2 munakollast. Sega korralikult. Vala segu ahjuvormidesse ja küpseta 180 ° C juures umbes 20 minutit. Vahusta munavalged koos ülejäänud suhkruga tugevaks vahuks. Moodusta lusika abil vormi peale munavahust mütsike. Raputa peale kaneeli ka küpseta veel 10 minutit.Retsept võetud raamatust "Magustoitudega ümber maailma", autor Sandra, S.(2013).





Praktiline töö "Maailma köök"


 23 - 27.01 toimub meie koolis toidunädal, kus kooli sööklas on erinevad teemapäevad. Iga päev pakutakse lõunasöögiks eri rahvusteköökide toite. Nädala jooksul toimub aulas ja geograafia klassis QR- koodide võistlusmäng "Maailma köök" , mis on küsimuste abil koostatud temaatiline mäng 5. - 12. klassile. Lisaks valmistavad neljapäeval ja reedel 7A ja 7B klassi tüdrukud kooli õppeköögis erinevaid rahvuslikke küpsetisi.


esmaspäev, 23. jaanuar 2017

Puuviljamagustoit

Alanud on toidunädal ja 5b tegi seekord puuviljasalatit.
Magustoidukaussi võib kihiti panna erinevaid maitseid ja värve. Meie kasutasime apelsine, õunu, ananassikompotti, pirne ning viinamarju. Tähtis on, et kõik puuviljad oleksid pestud, kooritud ja seemned eemaldatud. Pange mängu oma värvimeel ja fantaasia! Lisandiks võib kasutada vahukoort või jäätist.


esmaspäev, 12. detsember 2016

Kingitus purgis

6a klassi tüdrukud valmistasid täna imeilusaid väikseid piparkooke ja pakendas neid purki, mida kaunistasime sitsi-satsiga.
Samuti valmistasime läbipaistva jõulukuuli sisse kinkimiseks hõrgutava kakao-joogi. Vaheldumisi head ja paremat, mida saab kallata kuuma vee sisse ja imemaitsev jõulujook ongi valmis!

neljapäev, 24. november 2016

Piparkoogipidu!

10. klassi loovuse mooduli õpilased ehitasid ja dekoreerisid piparkoogimaju. Kohati oli tunne, et tegemist on kolme põrsakese muinasjutu dekoratsioonidega, eriti sel hetkel, kui seinu hakkasime kokku sobitama. Aga glasuur ja sõbrakäed olid abiks ning kõik majad seisavad ilusasti püsti.



8b klass omapead köögis

Kui kass majast väljas ehk õpetaja koolitusel, siis on hiirtel pidu ehk õpilased võivad köögis teha mis süda lustib. 8b sai iseseisvalt hakkama sušide valmistamisega. Väga tubli!


esmaspäev, 21. november 2016

Sõõrikud

Vaja läheb:

2,5 dl käesooja piima
25 g pärmi
2 sl suhkrut
soola
8 dl nisujahu
50 g võid
1 muna
frittimiseks õli

Valmistamine:

Vedelda pärm suhkruga ja lisa sool ja piim. Sulata ja jahuta või. Kalla jahu piima hulka, lisa muna ja sulavõi. Sõtku kuni tainas muutub elastseks ja hakkab kausi küljest lahti lööma. Vormi pall, puista üle jahuga ja lase rätiku all kahekordseks kerkida. Rulli tainas jahusel pinnal riskülikuks ja lõika paari sentimeetri laiused ja 12 cm pikkused ribad. Keera ribad rõngasse ja pigista otsad omavahel kokku. Lase sõõrikutel küpsetuspaberil rätiku all kerkida. Kuumuta potis õli ja tõsta sõõrikud vahukulbi või küpsetuslabidakese abil õli sisse, küpseta mõlemalt poolt. Nõruta valmis sõõrikud majapidamispaberil.