kolmapäev, 11. oktoober 2017

2.a klass küpsetab

Kaerahelbe küpsised

200g võid
275g suhkrut 
1 muna
240g nisujahu
3dl kaerahelbeid või neljaviljahelbeid (110g)
1tl kardemoni
1tl küpsetuspulbrit
1dl goji marju ja musti ploome

Valmistamine:
Vahusta pehme või ja suhkur. Klopi juurde muna. Sega kuivained (jahu, kaerahelbed, kardemon ja küpsetuspulber) omavahel ning sega muna ja või seguga. Võta teelusikaga tainast, veereta ühesugused pallid ja vajuta natuke lamedamaks. Jäta iga palli vahele vaba ruumi, et küpsised saaksid paisuda. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on kaunilt helepruunid. 

2.a klassi kaerahelbeküpsised sulavad suus ja odrahelbepuder maitseb hea! 

6b pudrutamine

Hirsipuder

retsept 4-le:
1 kl hirsitang
1 kl vesi
2 kl piima
soola (suhkrut)
2 sl või

Valmistamine:
Pese hirsitangud, hõõru neid läbi mitme sooja vee. Pane kuuma, soolaga maitsestatud vette, sega ja hauta kaane all. Kui tangud on veega paisunud, lisa piim, või, sega ja hauta edasi. Aegajalt tuleb putru segada, et see põhja ei keeks.

Pubert

retsept 4-le
1 l piima
6 muna
1,5 dl suhkrut
6 sl nisujahu
2 tl vanillisuhkrut
Veidi soola

Valmistamine:
Eralda munakollased ja valged. Vahusta munakollased tavalise ja vanillisuhkur tugevaks vahuks, sega juurde jahu vahusta munavalged tugevaks  vahuks, maitsesta soolaga kuumuta piim keemiseni. lisa munakollastele veidi piima, sega kuuma piima hulka. Kuumuta segades, kuni segu pakseneb. Lisa vahustatud munavalged. Kuumuta kergelt läbi ja tõsta jahtuma.

6.b klass hirsiputru ja mannapubertit valmistamas





esmaspäev, 9. oktoober 2017

Oktoober on pudrukuu

Seemnete ja kliidega soolane puder

2.a klass riisipudinguga maiustamas
Ained:
seemnete ja kliidega helbed
klassikaline kodujuust
või
sulatatud juust Merevaik
soola ja suhkrut maitse järgi

Valmistamine:
Vaata paki pealt, palju vett  pead potti panema ja aja vesi keema, lisa helbed, suhkur ja sool. Arvesta, et merevaik on ka soolakas. Hauta tasasel tulel kuni helbed on paisunud. Seejärel lisa sulatatud juust ning sega kuni see on sulanud. Kõige lõpus lisa pudrule ka kodujuust ning sega kergelt see pudrumassiga. Võid maitsestada veel maitserohelisega putru soovi järgi.

Riisihelbepubert

200gr riisihelbeid
0,5l piima
0,5l vett
3 muna
4spl suhkrut (maitse järgi)
0,5tl soola

Lase vee- ja piimasegu keemiseni, sõrista juurde riisihelbed, masitsesta soola ja suhkruga. Hauta vaiksel tulel umb 5-10min.
Eralda munakollased munavalgetest ja lisa mõlemale 1spl suhkrut, vahusta.  Vahustatud munakollane lisa kuumale pudrule ja hoia veel putru pliidil. Tõsta puder seejärel pliidilt ning ettevaatlikult segades lisa kõvaks vahuks vahustatud munavalge. Söö moosi või marjadega.

teisipäev, 26. september 2017

Pannkoogipidu

Aveame 6.b klassi tüdrukutega õppeköögi pannkookidega

Kana ja juustuga täidetud pannkoogid ning jäätise ja moosiga pannkoogid

Taigen:
2 muna
0,5 tl suhkrut, pisut soola
2 sl õli
4 dl piima
2 dl nisujahu

Soolane täidis:
100 g juustu
1 pakk brolierifileed
2 sl ketšupit
praadimiseks õli


Magus täidis:
Nutella kreem
Jäätis

reede, 19. mai 2017

Tšillised Mehhiko šokolaadi-tassikoogid (5b ja LÕK)


Tainas:

120gr toasooja võid
1tl vanillisuhktut
100 gr suhkrut
2 tl punast tšillipipart peeneks hakituna
1 mina (valge ja kollane eraldatud)
100 gr tumedat šokolaadi
0,5 tl kaneeli
1 tl lahustuvat kohvipulbrit
näputäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
100 gr jahu
1dl piima

valmistamine: vahusta toasoe või, suhkrud, peeneks hakitud tšilli omavahel. Lisa segades juurde munakollane. Sulata šokolaad veevannis ning lisa või-suhkruvahule. Sega kokku ülejäänud kuivained ning lisa vaheldumisi piimaga või suhkruvahule. Vahusta munavalge ning lisa ettevaatlikult segades tainale. Küpseta 180 kraadiga 15min.

Glasuur

200 gr toorjuustu
115 gr toasooja võid
75 gr suhkrut
1 tl vaniilisuhkrut
1 tl muskaatpähklit
0,5 tl cayenne pipart


Lisaks jooge vedelamat rabarberikisselli


reede, 5. mai 2017

7b köögis

Lehttaigna - feta juustu pirukas 

1 lehttaigen (võib olla ka pärmi-lehttaigen)
100 gr spinatit
250 gr feta juustu
250 gr kirsstomateid 
õli või 1 muna määrimiseks

Venita tainas pikaks ja pane sellele spinati lehed. Lõika juust pulkadeks ja aseta spinati peale. Seejärel lõika kirsstomatid neljaks ja lisa tainale. Rulli tainas kokku ning pane küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Küpseta vastavalt taina pakil olevale õpetusele.

Õunakook hapukooretainaga

Tainas: 
200g võid
150g hapukoort
350g nisujahu
0,5 tl soola

Taidis: 
700g kooritud ja tükeldatud õuna
1,5 dl suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl kardemoni
Määrimiseks: 1 muna

Sulata või ja sega hulka hapukoor. Sega jahu soolaga ja lisa või- hapukooremass. Sega, veereta palliks, mässi toidukilesse ja aseta külmkappi umbes 30 minutiks tahenema. Jaga tainapall kaheks ja rulli plaadisuuruselt lahti. Tõsta üks pool tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vala ühtlaselt peale suhkru, kardemoni ja kaneeliga segatud õunatükid. Kata teise tainapoolega ja kinnita ääred hoolikalt. Pintselda kook munaga üle ja torka noaga keskele paar väikest ava, et õhk välja pääseks. küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit. Lase enne serveerimist täielikult jahtuda.

teisipäev, 2. mai 2017

6b köögis: kanapasta, värske salat ja sidruni-apelsini limonaad

Kanapasta

pakk makarone
pakk kanafileed
kirsstomateid
porru
toidukoor
soola, pipart, balsamico kaste

Aja vesi keema ja lisa makaronid, keeda 9min ning kurna. Tükelda kana ja pruunista pannil võiga ja balsamicoga, lisa porru ja tomatid. Hautatud segule lisa toidukoor, maitsesta soolaga. Kalla kaste ja makaronid kokku ning hauta vähesel kuumusel ning maitse soolasust. (Võib lisada ka riivjuustu).

Värske salat

beebispinat
kurk
kirsstomat
avokaado
salatikaste

Tükelda salatiained, sega õrnalt ning kalla peale kastet. Pane natukeseks külmkappi.
Enne söömist sega korraks läbi.

Sidruni ja apelsini limonaad (vaata 6b piknikukorv)