reede, 19. mai 2017

Tšillised Mehhiko šokolaadi-tassikoogid (5b ja LÕK)


Tainas:

120gr toasooja võid
1tl vanillisuhktut
100 gr suhkrut
2 tl punast tšillipipart peeneks hakituna
1 mina (valge ja kollane eraldatud)
100 gr tumedat šokolaadi
0,5 tl kaneeli
1 tl lahustuvat kohvipulbrit
näputäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
100 gr jahu
1dl piima

valmistamine: vahusta toasoe või, suhkrud, peeneks hakitud tšilli omavahel. Lisa segades juurde munakollane. Sulata šokolaad veevannis ning lisa või-suhkruvahule. Sega kokku ülejäänud kuivained ning lisa vaheldumisi piimaga või suhkruvahule. Vahusta munavalge ning lisa ettevaatlikult segades tainale. Küpseta 180 kraadiga 15min.

Glasuur

200 gr toorjuustu
115 gr toasooja võid
75 gr suhkrut
1 tl vaniilisuhkrut
1 tl muskaatpähklit
0,5 tl cayenne pipart


Lisaks jooge vedelamat rabarberikisselli


reede, 5. mai 2017

7b köögis

Lehttaigna - feta juustu pirukas 

1 lehttaigen (võib olla ka pärmi-lehttaigen)
100 gr spinatit
250 gr feta juustu
250 gr kirsstomateid 
õli või 1 muna määrimiseks

Venita tainas pikaks ja pane sellele spinati lehed. Lõika juust pulkadeks ja aseta spinati peale. Seejärel lõika kirsstomatid neljaks ja lisa tainale. Rulli tainas kokku ning pane küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Küpseta vastavalt taina pakil olevale õpetusele.

Õunakook hapukooretainaga

Tainas: 
200g võid
150g hapukoort
350g nisujahu
0,5 tl soola

Taidis: 
700g kooritud ja tükeldatud õuna
1,5 dl suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl kardemoni
Määrimiseks: 1 muna

Sulata või ja sega hulka hapukoor. Sega jahu soolaga ja lisa või- hapukooremass. Sega, veereta palliks, mässi toidukilesse ja aseta külmkappi umbes 30 minutiks tahenema. Jaga tainapall kaheks ja rulli plaadisuuruselt lahti. Tõsta üks pool tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vala ühtlaselt peale suhkru, kardemoni ja kaneeliga segatud õunatükid. Kata teise tainapoolega ja kinnita ääred hoolikalt. Pintselda kook munaga üle ja torka noaga keskele paar väikest ava, et õhk välja pääseks. küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit. Lase enne serveerimist täielikult jahtuda.

teisipäev, 2. mai 2017

6b köögis: kanapasta, värske salat ja sidruni-apelsini limonaad

Kanapasta

pakk makarone
pakk kanafileed
kirsstomateid
porru
toidukoor
soola, pipart, balsamico kaste

Aja vesi keema ja lisa makaronid, keeda 9min ning kurna. Tükelda kana ja pruunista pannil võiga ja balsamicoga, lisa porru ja tomatid. Hautatud segule lisa toidukoor, maitsesta soolaga. Kalla kaste ja makaronid kokku ning hauta vähesel kuumusel ning maitse soolasust. (Võib lisada ka riivjuustu).

Värske salat

beebispinat
kurk
kirsstomat
avokaado
salatikaste

Tükelda salatiained, sega õrnalt ning kalla peale kastet. Pane natukeseks külmkappi.
Enne söömist sega korraks läbi.

Sidruni ja apelsini limonaad (vaata 6b piknikukorv)


neljapäev, 27. aprill 2017

7a köögis

Manhattani toorjuustukook

Retsept on pärit Nami-Nami kodulehelt:
http://www.nami-nami.ee/retsept/927/manhattani_toorjuustukook

Pitsakringel


450 g pitsakatet
100 g hapukurki
400 g tomatipastat
30 g ketsupit
250 g riivjuustu
1 pakk pärmilehtaigen
1 muna

Valmistamine

Rulli tainas ühtlaseks, määri tomatipastat tainale,pane ühtlaselt pitsakate tomatipasta peale, raputa riivjuustu ja pane õhukesed hapukurgi viilud peale.Keera rulli ja pane ahjuplaadi peale kringli kujuga (soovikorral lõika väikesed viilud sisse).Määri munaga pealt. Pane ahju 200 kraadi juures, võta välja siis kui pealt on juba krõbe.

Suvine smuuti

2 banaani
300 g vaarikaid
300 g maasikaid
1 kg maasika-banaani jogurtit

Valmistamine

Lisa kõik komponendid blendrisse.

Vaarika  purukook

tainas 

5 dl jahu
1 dl suhkur
0,5 tl sool 
0,5 tl söögisooda
0,5 tl küpsetuspulber
1 tl vanill- või vaniliinsuhkur
2 dl kookoshelbeid
225 g või

täidis

1 kg kohupiim
250 g hapukoor
4 muna
2,5 dl suhkur
1 tl vanill- või vaniliinsuhkur
300 g vaarikad


esmaspäev, 17. aprill 2017

Munapühad

7a küpsetas Karjala pirukaid (retsept on blogis olemas)


Meriliis Ilvese ja 7a kl tüdrukute värvitud munad

neljapäev, 6. aprill 2017

Piknikukorv neljale "Rukkilill"

Kukeseene-suvikõrvitsapirukas

Muretainas:                                                     Täidis:

3 dl jahu                                                                         250 g kukeseeni
150 g võid                                                                      2 sibulat
1 muna                                                                           2 küüslauguküünt
1 tl soola                                                                        soola ja pipart
1 tl küpsetuspulbrit                                                        400 g suvikõrvitsat
                                                                                       200 g kodujuustu
                                                                                       2 muna
                                                                                       1 dl kohvikoort
                                                                                       100 g kitsejuustu
                                                                                       100 g riivjuustu

Valmistamine:

sega jahu käsitsi või köögikombainis küpsetuspulbri ja soolaga. Haki külm või jahuseguga ja lisa muna. Sega ühtlaseks taignaks ja suru 26 cm läbimõõduga vormi. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Prae kukeseened hakitud sibula ja küüslauguga läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa kuubikuteks lõigatud suvikõrvits, kuumuta veel 5 minutit ja jahuta. Lisa kodujuust, munad ja koor ning vala segu eelküpsetatud põhjale. Puista peale kitse- ja riivjuustu. Küpseta veel 20-25 min.



Kamakreemi korvikesed

Kaerakorvike:                                                               Kamakreem:

250 g kaeraküpsiseid                                                      200 ml vahukoort
75 g võid                                                                         300 g toorjuustu
2 spl kaerahelbeid                                                           2 spl suhkrut
2 spl Nutellat                                                                   3 spl kamajahu
                                                                                        12 spl moosi

Valmistamine:

Purusta kaeraküpsised peeneks puruks. Lisa purule juurde pehmenenud või, Nutella ja kaerahelbed ning sõtku ühtlaseks massiks. Suru taigen muffinivormi põhja ja äärtele. Küpseta ahjus 10 minutit ning lase jahtuda. Kamakreemi jaoks vahusta vahukoor pooleldi, lisa sinna toorjuust, suhkur ja kamajahu ning lase jahtuda. Kamakreemi jaoks vahusta vahukoor pooleldi, lisa sinna toorjuust, suhkur ja kamajahu ning vahusta veel natuke. Pane iga korvikese põhja 1 spl moosi ning jaota kõigi korvikeste sisse kogu kreem. Lase külmkapis veidi seista. 

6b klassi piknikukorv

Kass Arturi kook (kuuele kuni kaheksale)

300 g iiriseid (pehmed)
200 g võid
100 g maisipulki

Valmistamine:
Võta iirised paberist. Sulata või paksupõhjalises potis, lisa iirised ning segapuulusikaga, kuni moodustub ühtlane mass (kommid sulavad üsna aeglaselt, varu kannatust segamisel). Mõõda maisipulgad ühte suuremasse kaussi ja vala pehme iiris peale. Hea oleks paluda ema või isa appi, sest pott on kuum. Sega mass kiirelt läbi ja jaga kolmele küpsetuspaberile. Keera piklikud kangid paberisse ja suru kätega läbi paberi tihedaks rulliks. Lase paar tundi kuni üleöö külmas seista. Lõika tahkunud maius viiludeks ja naudi.

Sidruni ja apelsini limonaad (2 liitrit) 

4 sidrunit
2 apelsini
1,5 l mullivett
2 dl suhkrut
1,5 dl vett

Valmistamine:
Võta 1,5 dl vett ja sega see suhkruga potis ära. Seejärel võta sidrunid ja apelsinid ning pressi need ära. Kui see on tehtud siis sega see kõik mulliveega.
Soovitus:Võid lisada ka apelsiniviile.

Pitsapirukas

400g pitsapulbrit
300g vorst
200g riivjuustu
pitsamaitseaine
2-3 tomatit
ketsupit
300ml vett
4sl õli

Valmistamine
Sega pitsapulbrit veega. Lõika tomatid, vorsti. Vahepeal lisada ka 4 spl õli. Jaota tainas pannile, tainale lisa ühtlase kihina ketšupit. Samuti lisa tükeldatud tomat, vorst, pitsamaitseainet. Kõige lõpuks rauta peale riivjuust. Soovi korral veel pitsamaitseainet. Küpseta 220 kraadi juures 17 min.