pühapäev, 15. oktoober 2017

1.a klassi suured teod köögis

Tegime kõik koos riisighelbe pudingut ja krõbedaid kaerahelbeküpsiseid. Vaata retsepte blogist. 

neljapäev, 12. oktoober 2017

4.a kokkab köögis

Pitsakeerud

500 g lehttainast
3-4 sl ketšupit
100 g riivitud juustu
50 g suitsuvorsti või sinki
1 sl pitsamaitseainet 

Kui kasutad külmutatud lehttainast, võta see vähemalt kolm tundi enne küpsetamist sulama.
Rulli tainas veidi õhemaks (umbes 0,5 cm).Määri tainas üle ketšupiga, pane selle peale kas õhukeseks viilutatud või peeneks hakkitud vorst või sink. Puista kõik üle pitsamaitseaine ja juustuga. Keera tainas rulli ning lõika noaga rullist väikesed kettad. Aseta need küpsetuspaberile ja küpseta umbes 180-kraadises ahjus 20 min. 

Tegime ka mannapudrust pubertit, see maitses väga hea! Retsept on blogis juba olemas, vaata sealt.
Poisid valmistasid pubertit, mis maitses ülihea. Tüdrukud küpsetasid pitsakeerud, mis sulasid suus. Oleme juba nii suured, et blogisime ise!

ine

3b valmistab eesti ehtsat talutoitu

Odrajahu-hapupiimakarask

Koostiososad:
2,5dl hapupiima 
1 muna
1tl soola
1tl suhkrut
2sl õli või sulatatud võid
1tl köömneid
3dl odrajahu
1,5dl nisujahu
1tl söögisoodat

Valmistamine:
Klopi muna soola ja suhkruga segamini, lisa hapupiim, sulatatud või, köömned ja soodaga segatud jahu. Vala tainas võiga määritud pannile ning küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni karask on pealt kuldne.
Meie tegime veel munavõid, selleks keetsime 4 muna kõvaks, jahutasime ja purustasime muna kahvliga. Vahustasime umbes 100gr võid ja natuke soola ning segasime munapudi sinna sisse.

Mõnusad kaeraküpsised

Koostisosad:
500 g kaerahelbeid
4 suurt muna
150g suhkrut
150 g sulatatud võid
100 g heledaid seemneteta rosinaid ja kuivatatud ploome

Valmistamine:
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Lisa sulavõi, kaerahelbed ja rosinad. Sega hoolega, võimaluse korral lase umbes veerand tundi seista. Paberiga kaetud ahjuplaadile vormi väikesed tainaportsud, jäta nende vahele ka kerkimisruumi. Küpseta 180-kraadises kuumuses 12 minutit.

Poisid küpsetasid karaski, tüdrukud kaerahelbeküpsised. Ise pesime nõud ja järele ei jäänud mitte midagi, kõik sõime ära!


kolmapäev, 11. oktoober 2017

Väikeklass küpsetas pannkooke

Pannkoogid oma headuses:)

2.a klass küpsetab

Kaerahelbe küpsised

200g võid
275g suhkrut 
1 muna
240g nisujahu
3dl kaerahelbeid või neljaviljahelbeid (110g)
1tl kardemoni
1tl küpsetuspulbrit
1dl goji marju ja musti ploome

Valmistamine:
Vahusta pehme või ja suhkur. Klopi juurde muna. Sega kuivained (jahu, kaerahelbed, kardemon ja küpsetuspulber) omavahel ning sega muna ja või seguga. Võta teelusikaga tainast, veereta ühesugused pallid ja vajuta natuke lamedamaks. Jäta iga palli vahele vaba ruumi, et küpsised saaksid paisuda. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on kaunilt helepruunid. 

2.a klassi kaerahelbeküpsised sulavad suus ja odrahelbepuder maitseb hea! 

6b pudrutamine

Hirsipuder

retsept 4-le:
1 kl hirsitang
1 kl vesi
2 kl piima
soola (suhkrut)
2 sl või

Valmistamine:
Pese hirsitangud, hõõru neid läbi mitme sooja vee. Pane kuuma, soolaga maitsestatud vette, sega ja hauta kaane all. Kui tangud on veega paisunud, lisa piim, või, sega ja hauta edasi. Aegajalt tuleb putru segada, et see põhja ei keeks.

Pubert

retsept 4-le
1 l piima
6 muna
1,5 dl suhkrut
6 sl nisujahu
2 tl vanillisuhkrut
Veidi soola

Valmistamine:
Eralda munakollased ja valged. Vahusta munakollased tavalise ja vanillisuhkur tugevaks vahuks, sega juurde jahu vahusta munavalged tugevaks  vahuks, maitsesta soolaga kuumuta piim keemiseni. lisa munakollastele veidi piima, sega kuuma piima hulka. Kuumuta segades, kuni segu pakseneb. Lisa vahustatud munavalged. Kuumuta kergelt läbi ja tõsta jahtuma.

6.b klass hirsiputru ja mannapubertit valmistamas





esmaspäev, 9. oktoober 2017

Oktoober on pudrukuu

Seemnete ja kliidega soolane puder

2.a klass riisipudinguga maiustamas
Ained:
seemnete ja kliidega helbed
klassikaline kodujuust
või
sulatatud juust Merevaik
soola ja suhkrut maitse järgi

Valmistamine:
Vaata paki pealt, palju vett  pead potti panema ja aja vesi keema, lisa helbed, suhkur ja sool. Arvesta, et merevaik on ka soolakas. Hauta tasasel tulel kuni helbed on paisunud. Seejärel lisa sulatatud juust ning sega kuni see on sulanud. Kõige lõpus lisa pudrule ka kodujuust ning sega kergelt see pudrumassiga. Võid maitsestada veel maitserohelisega putru soovi järgi.

Riisihelbepubert

200gr riisihelbeid
0,5l piima
0,5l vett
3 muna
4spl suhkrut (maitse järgi)
0,5tl soola

Lase vee- ja piimasegu keemiseni, sõrista juurde riisihelbed, masitsesta soola ja suhkruga. Hauta vaiksel tulel umb 5-10min.
Eralda munakollased munavalgetest ja lisa mõlemale 1spl suhkrut, vahusta.  Vahustatud munakollane lisa kuumale pudrule ja hoia veel putru pliidil. Tõsta puder seejärel pliidilt ning ettevaatlikult segades lisa kõvaks vahuks vahustatud munavalge. Söö moosi või marjadega.