kolmapäev, 12. veebruar 2020

Sõbrapäevavahvlid

Retsept

200 g sulatatud võid

4 muna

200 g suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

10 dl piima

500-600 g nisujahu

Kreem vahvlite sisse

2 toru kohupiimapastat
1 pk vahukoort
Klopi muna tavalise ja vanillisuhkruga heledaks vahuks, sega juurde jahdunud sulavõi. Lisa vaheldumisi piim ja jahu, sega ühtlaseks. Lase vahvlitainal vähemalt 30 minutit seista.
Küpseta vahvliraua abil kuldsed vahvlid. Aeg-ajalt tuleb vahvliraudu sulavõiga pintseldada!


esmaspäev, 10. veebruar 2020

Sõbranädala tegemised

punutud südamepael

Südameküpsised 

300g jahu
150g suhkrut
1tl vaniljesuhkrut
2 munakollast
200g võid
2spl piima või rõõska koort
tumedat küpsetusshokolaadi

Kõik taina koostisained peaks olema külmad ja tainas tuleks valmistada võimalikult kiiresti, siis jäävad küpsised muredamad.
Jahu, suhkur, vaniljesuhkur ja munakollane lauale kuhja, jahusse teha lohk.
Või väikesteks kuubikuteks lõigata ja panna jahu peale laiali.
Suure noaga kuhilas läbi hakkida ja siis ruttu taignaks muljuda.
Siis taigen fooliumi sisse ja tunniks-paariks külma.
Taigen rullida ja lõigata vormidega küpsised.
Küpsetada küpsetuspaberiga kaetud plaadil 175 kraadi C juures 12-15 min.

Täielikult jahtunud küpsised kasta ühest poolest vesivannil või mikrolaineahjus sulatatud kvaliteetsesse(sulatamiseks mõeldud) tumedasse shokolaadi ja asetada küpsetuspaberile tahkuma.

esmaspäev, 9. detsember 2019

Rahvusköök. Kreeka

Kreeka salat

Retsept:
  • 1 hiina kapsas
  • 0,5 punast paprikat
  • 0,5 kollast paprikat
  • 1 värske kurk
  • 2 värsket tomatit
  • 0,5 punast sibulat
  • 100g feta juustu (fetaki  juustu)
  • 8 musta oliivi
Kaste:
  • 2 sl oliiviõli
  • 2 sl sidrunimahla
  • 0,5 küüslauguküünt
  • sidrunipipart
Valmistamine: haki kihiti ained kaussi, vahele raputa sidrunipipart ja oliiviõli.





Erinevate rahvusköökide toidud. Hiina



Hiinapärased mandliküpsised

Koostisosad:
100 g mandleid
130 g toasooja võid
1 dl suhkrut
1 muna
270 g nisujahu

Valmistamine:
Leota mandleid 20 minutit kuumas vees. Aseta sõelale nõrguma. 
Vahusta toasoe või suhkruga ja lisa muna, vahusta edasi. 
Lisa jahu ja (terved!) mandlid. Vormi tainast kandiline plokk, mässi küpsetuspaberisse  ja pane tunnikeseks külmikusse tahenema. Võta terav nuga ja lõika poolesentimeetrised viilud. 
Aseta ahjuplaadile ja küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit või kuniks küpsised on kenad pruunikad.

teisipäev, 3. detsember 2019

Erinevate rahvusköökide toidud väikeklasside valikul.

Eesti köök - kamavaht

100 ml vahukoort
150 g kohupiimapastat
0,5 dl kama
suhkrut maitse järgi
sidrunimahla

Valmistamine: 
vahusta vahukoor suhkruga, lisa kergetel pööretel kohupiim, kama ja maitsesta sidrunimahlaga.
Serveeri hapu moosiga.




esmaspäev, 2. detsember 2019

Erinevate rahvusköökide toidud 7. klasside valikul.

Mehhiko köök (Melek, Hanna-Loore, Geiri)

Guacamole

1 laimi mahl
2-4 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
hakitud (punast) sibulat

teisipäev, 1. oktoober 2019

Pulgakoogid (7.a klass)

Koostisained:
250 g küpsiseid
175 g toorjuust
150 g šokolaad katmiseks
Valmistamine
25 tk
1. Puruasta küpsised köögikombainis. Lisa
toorjuust ja lase veel paar minutit
köögikombainil käia või sõtku segu
hoolikalt kätega. Veereta küpsisesegust
pallikesed ning tõsta külmkappi tahanema.
2. Sulata kuumaveevannil šokolaad, pista
kommipulk šokolaad hanguks ja pallid
küpsisepalli sisse. Tõsta pallid uuesti
külmkappi, et šokolaad hanguks ja pallid
jääksid pulga külge kinni.
3. Kasta pulgakoogid ükshaaval šokolaadi
sisse, lase üleliigsel šokolaadil ära nõrguda
ning aseta koogid küpsetuspaberiga kaetud
kandikule
4. Kaunista vastavalt soovile.