Saiataigen
25gr pärmi
0,5tl soola
0,75-1dl suhkrut
1tl kardemoni või piparkoogi maitseainet
1 muna
75gr võid
5-6 dl jahu (600 gr)
Belgia vahvlid said tuntuks 1964. aastal peetud New Yorgi maailmanäitusel, kus Belgiast pärit Maurice Vermersch neid rahvale pakkus. Maurice tahtis algupäraselt neid vahvleid nimetada Brüsseli vahvliteks, kuid kuna riigi enda nimi oli rohkem tuntud kui selle pealinn, siis nimetas ta vahvlid hoopis enda päritolumaa järgi. Belgia vahvlitainas on kergitatud kas söögisooda või pärmiga ning klassikalistest vahvlitest eristab neid veel see, et vahvlid küpsetatakse sügavama mustriga vahvliraudade vahel.
Vahvleid võib serveerida hommikusöögiks
või miks ka mitte magustoiduks, lisades juurde vahukoort, šokolaadikreemi,
värskeid marju ja muid lisandeid. Antud retsepti, mida ma jagan, leidsin
Nami-nami kodulehelt, mida veidi kohandasin. Tainas on konsistentsilt üsna
paks, kuid selle laiali ajamisega ei pea palju vaeva nägema, kuna vahvlirauad
pressivad taina ise ühtlaselt laiali. Küpsetamiseks sobib kasutada nii
kandilisi, südame-kujulisi kui ka ümmargust, sügava mustriga, vahvliraudu.
Vaja läheb:
180 g nisujahu
10 g suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
näpuotsaga soola
35 g sulatatud võid
200 ml keefiri
1 muna
võid raudade määrimiseks
Sega suures kausis omavahel kokku
kuivained (jahu, suhkur, küpsetuspulber, söögisooda ning sool). Sulata
kastrulis või, lase veidi jahtuda. Samal ajal kui või jahtub sega väiksemas
kausis kokku keefiri ja lahtiklopitud muna, lisa veidi jahtunud või. Sega
märjad koostisosad kuivade juurde, sega tainas korralikult läbi ning jäta
veidikeseks kerkima.
Pane vahvlirauad taha, lase neil
korralikult kuumaks minna. Enne iga vahvli küpsetamist tee rauad võiga kokku.
Kui kasutad südamekujulisi vahvliraudu, siis paneb raudade vahele umbes 2 spl
(kuhjaga) tainast, aja veidi laiali (tainas on üsna paks seega laiali ajamine
on üsna raske) ning vajuta rauad kokku – tainas läheb ise ühtlasemaks. Küpseta
vahvlid mõnusalt kuldseks, serveerida saab kõigega, mis maitselt meeldib.
Retsept pärit nami-nami kodulehelt.
![]() |
Vorstid enne ahju panemist |
![]() |
Vorstikesed salatiga |
![]() |
Prantsuse šokolaadikook |
Õppisime4. klassidega puhastama, riivima, koorima ja lõikuma erinevaid puu- ja juurvilju. Lõpuks valmistas igaüks ühe portree või tegelase ühekordsele taldrikule.
Vaja läheb pakk muffinipulbrit.
Valmista juhendi järgi tainas ja lisa segu sisse puhastatud granaatõuna seemneid ning hapuka õuna tükikesi. Pane vormidesse ja küpseta 190 kraadi juures 20 minutit.
Vajaminevad ained
lasanje lehed
riivjuust
hakkliha 1 pakk
tomatipasta
mais 1 pakk
1 suvikõrvits
1 puljongi kuubik
1 lpiim
jahu 1 sl
100g võid
1 sibul
Hakklihasegu valmistamine
Tükeldasime sibula. Panime või pannile ja pruunistasime sibula kuldpruuniks. Lisasime hakkliha ja siis maisi. Lasime segul pannil küpseda ning lisasime tomatipasta. Maitsestasime soola ja pipraga.
Juustukaste valmistamine
Kuumutasime 0,6 liitrit piima. Lisasime ühe suur peotäie riivjuustu, natuke tomatipastat ning purustatud puljongikuubiku. Segasime kuni juust oli ühatlseks sulanud. Segsimea 1 spl jahu koos vähese kastmega eraldi tassi sees ning seejärel lisasime selle ülejäänud segule. Kuumutasime kastet jahu paksenemiseni.
Lasanja kihtide kokkupanemine
Vooderdasime vormi küpsetuspaberiga. Esimesed lasanje plaadid tegime mõlemalt poolt kastmega kokku. Siis panime hakkliha segu ühtlaselt sinna peale. Järgmisena laotasime juustunoaga viilutatud suvikõrvitsa viilud, ning riivjuust. Korda neid kihte kolm korda. Viimane kihi plaadid purustasime käte vahel ja laotasime lasanje peale. Nüüd panime hakkliha segu sinna peale ja puistasime riivjuustu ka. Vala lõpuks vormisisu juustukastmega üle.
Küpseta lasanjet ahjus 200 kraadi juures 30-40 minutit ahju alumisel korrusel.