kolmapäev, 21. november 2018

Rahvusköök: prantsuse köök ja šokolaadi-kohvi fondant

Retsept:

175 g tumedat šokolaadi
175 g võid
200 gr suhkrut
4 muna
0,5 dl kanget kohvi
85 g jahu
2 tl kakaopulbrit

Valmistamine:  

Sulata šokolaad ja või veevanni, klopi munad suhkruga lahti ja pane kohvi tõmmama. Vahustatud munadele sega juurde jahtunud šokolaadi-või segu ning kohv ja kakaopulber. Kõige lõpuks jahu. Pane tainast kas väikestesse tassidesse või eelnevalt võiga määritud koogivormi. 
Küpseta 200-kraadises kuumuses 10-12min. Serveeri jäätisega.



Rahvusköögid. Vene köök ja pelmeenid (7.a)


Retsept:

Tainas:
200 g nisujahu
1 muna
1-2 dl vett
näpuotsatäis soola

Täidis:

150 g kodust hakkliha (50% siga ja 50% veis) või kanahakkliha
veerand sibulat
0.5 dl vett
soola ja musta pipart
soovi korral maitserohelist

Valmistamine:

Täidise valmistamiseks lisa hakklihale peenestatud sibul, sool, pipar, maitseroheline ja vesi ning sega läbi. Taina valmistamiseks vala jahu lauale ja tee sisse süvend. Lisa süvendisse käesoe vesi, muna, sool ja sega tainas kätega ühtlaseks massiks. Tainas peab jääma pigem tihkem kui pehme ja kleepuv. Sõtku korralikult kuni tainas muutub elastseks (30-60 min). Seejärel rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika sellest vajaliku  paksusega ning suurusega kettad. Aseta tainaketastele hakklihatäidis ja vormi pelmeenid.








pühapäev, 11. november 2018

7.b klassi Köögivilja püreesupp ratatouille (6-le)


Ained:

2 suvikõrvitsat
1 baklažaan
1 sibul
2 paprikat
2 küüslaugu küünt
10 tomatit
sool
pipar
tüümian
sidrunimahl
mett
Parmesaan
saiakuubikud

Valmistamine: 

Tükelda toiduained. Pane potti õli ja vesi ning tükeldatid ained. keeda vaiksel tulel pehmeks. Lisa sool. Kui toiduained on pehmed, siis vahusta saumiksriga ühtlaseks massiks. Tükelda sai kuubikuteks ja pruunista ahjus krõbedateks krutoonideks. Riivi juust eraldi kaussi.
Supi peale pane riivitud juustu ja krõbedaid krutoone.




5.a ja b klassi Caesari salat

Krõmpsuvate salatilehtede ja krutoonide ning pisut terava kastmega Caesari salat on saanud igapäevaeineks. Aja jooksul on lisatud selle algsesse retsepti erinevaid nüansse ja meiegi lõikasime kõik komponendid eraldi kaussidesse, et igaüks saaks endale kokku segada meelepärase koostise. Caesari salat valmis 1920 aastal Mehhikos ühes restoranis, kus kokad teatasid omanikule keset pingelist tööpäeva, et paljud ained on otsakorral ja kliendid ootavad saalis süüa. Siis vaadati kõik varud üle ja segatigi nendest kokku salat, mis sai nime restorani omaniku järgi Caesar. Salat valmistati uuenduslikult klientide silme all valmis, et vaigistada nende pahameelt ja tekitada toidu vastu uudishimu. Väidetavalt oli salat algselt kätega söömiseks mõeldud.

Ained:

jääkapsas
tomat
paprika
kurk
riivjuust
sibul
kana- või brolierifileed (tükelda, prae ja maitsesta)




5.b klass

reede, 12. oktoober 2018

4.b maiasmokad küpsetasid 11.min šokolaadikooki

200 gr tumedat šokolaadi
200 gr võid
4 muna
150 gr suhkrut
200 gr jahu

Sulata šokolaad ja või ning jahuta natuke. Muna ja suhkur sega, aga ära klopi. Sega nüüd vaheldumisi jahu ja sulanuud šokolaa
di-või segu ning pane segu kas tassidesse või lahtikäivasse vormi.

Küpseta 200 kraadi juures täpselt 11 minutit!


pühapäev, 30. september 2018

Kanapasta isetehtud taignast (7b) ja vahvlid jäätisega

Pastatainas (6-le)

Koostisained:
500 g pehmet nisujahu ja 5 muna,
5 muna asemel võite kasutada klaa-
sitäit looduslikku mineraalvett.

Valmistamine:
Mõõda jahu kaussi. Löö munad keskele. Sega mune ja jahu kahvliga kuni need on jahuga täielikult segunenud. Sõtkuge tainast kätega, kuni selle  konsistents on täiesti ühtlane. Vajadusel lisa vett. Pastamasinast vormi tainatükikestest sellise kujuga makaronid nagu soovid. 
Keeda vesi, lisa soola ja pane makaronid keevasse vette 2-5 minutiks (500 gr makaronide kohta 4-5liitrit). Sega õrnalt ja kurnake. 

Kanapasta jaoks pruunistage ja maitsestage pannil kanatükid koos küüslauguga. Pasta valmimisel lisage makaronidele kana, toidu- või kohvikoor. Kõige lõpuks riivitud juust.

Vahvlid

Kasutasime Tartu Milli vahvlipulbrit. Küpsetasime vahvlid valmis ja torbikusse panime vaniljejäätist ning peale raputasime šokolaadi.

teisipäev, 25. september 2018

Kukeseene - suvikõrvitsapirukas (8.a klass)

Muretainas:

Küpseta tainast eelnevalt 180 kraadi juures 15 min

3 dl jahu
150 g võid
1 muna
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

250 g kukeseeni
2 sibulat
2 küüslauguküünt
soola ja pipart
400 g suvikõrvitsat
200 g kodujuustu
2 muna
1 dl kohvikoort
100 g kitsejuustu
100 g riivjuustu

Valmistamine:

Sega jahu käsitsi või köögikombainis küpsetuspulbri ja soolaga. Haki külm või jahuseguga ja lisa muna. Sega ühtlaseks taignaks ja suru 26 cm läbimõõduga vormi. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.
Prae kukeseened hakitud sibula ja küüslauguga läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa kuubikuteks lõigatud suvikõrvits, kuumuta veel 5 minutit ja jahuta. Lisa kodujuust, munad ja koor ning vala segu eelküpsetatud põhjale. Puista peale riivitud või murendatud kitsejuust. Kõige peale puista riivjuust. Küpseta veel 20-25 minutit.
(pirukad 2, Angeelika Kang, Lia Virkus)