reede, 11. jaanuar 2019

Hakklihapizza (5a, väikeklass)

Retsept:

1 p  pitsapõhjapulbrit

3 sl  tomatipastat

600 g hakkliha

1 sibul

soola,pipart

250g  riivjjuustu

1 tl  pitsamaitseainet

50 g  maisi

2  tomatit

Valmistamine:


  • Valmista tainas pitsapõhjapulbipaki juhise järgi.
  • Haki sibul.
  • Pane tulisele pannile hakkliha ja hoolitse praadimislabida või kahvli abil selle eest , et ei jääks suuri lihatükke .
  • Praadimise ajal sega ja pööra hakklihatükikesi pannil.
  • Kui liha hakkab pruunistuma , lisa hakitud sibul. Maitsesta liha soola ja pipraga. 
  • Aseta pitsapõhi rasvaainega määritud ahjuplaadile. Määri pitsapõhi tomatipastaga. 
  • Jaota põhjale hakkliha. Raputa peale pitsamaitseainet.
  • Lõika tomatid viiludeks.
  • Aseta hakkliha peale tomativiilud ja mais.
  • Pane pitsa ahju ja küpseta 200-220 C juures 25-30 min.
  • 5 minutit enne pitsa valmimist raputa peale riivjuustu.
  • Serveeri.

pühapäev, 2. detsember 2018

Rahvusköök. Mehhiko, Prantsuse ja India

Mehhiko köök. Guacamole-kaste maisitšipsidega

4 küpset avokaadot
1 laimi mahl
2-4 küüslauguküünt
soola ja musta pipart

Soovi korral ka:
2 tomatit
hakitud tšillikaun
hakitud (punast) sibulat
värsket koriandrit

Valmistamine:
 Suru avokaadod kahvliga katki, lisa laimimahl ja purustatud küüslauk. Soovi korral lisa ka hakitud tomatit, sibulat või vms. Maitsesta soolaga. Kui meeldib, siis lisa hakitud värsket koriandrit.


India köök. Banaani-mango lassi

2 dl maitsestamata jogurtit
2 dl piima
1 mango või 1 dl mangokonservi tükke
1 banaan
1-2 sl suhkrut

Valmistamine:
Kalla kõik ained blendrisse ja purusta. Serveeri kohe.


Õhukesed Prantsuse pannkoogid ehk krepid.


kolmapäev, 21. november 2018

Rahvusköök: prantsuse köök ja šokolaadi-kohvi fondant

Retsept:

175 g tumedat šokolaadi
175 g võid
200 gr suhkrut
4 muna
0,5 dl kanget kohvi
85 g jahu
2 tl kakaopulbrit

Valmistamine:  

Sulata šokolaad ja või veevanni, klopi munad suhkruga lahti ja pane kohvi tõmmama. Vahustatud munadele sega juurde jahtunud šokolaadi-või segu ning kohv ja kakaopulber. Kõige lõpuks jahu. Pane tainast kas väikestesse tassidesse või eelnevalt võiga määritud koogivormi. 
Küpseta 200-kraadises kuumuses 10-12min. Serveeri jäätisega.



Rahvusköögid. Vene köök ja pelmeenid (7.a)


Retsept:

Tainas:
200 g nisujahu
1 muna
1-2 dl vett
näpuotsatäis soola

Täidis:

150 g kodust hakkliha (50% siga ja 50% veis) või kanahakkliha
veerand sibulat
0.5 dl vett
soola ja musta pipart
soovi korral maitserohelist

Valmistamine:

Täidise valmistamiseks lisa hakklihale peenestatud sibul, sool, pipar, maitseroheline ja vesi ning sega läbi. Taina valmistamiseks vala jahu lauale ja tee sisse süvend. Lisa süvendisse käesoe vesi, muna, sool ja sega tainas kätega ühtlaseks massiks. Tainas peab jääma pigem tihkem kui pehme ja kleepuv. Sõtku korralikult kuni tainas muutub elastseks (30-60 min). Seejärel rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika sellest vajaliku  paksusega ning suurusega kettad. Aseta tainaketastele hakklihatäidis ja vormi pelmeenid.








pühapäev, 11. november 2018

7.b klassi Köögivilja püreesupp ratatouille (6-le)


Ained:

2 suvikõrvitsat
1 baklažaan
1 sibul
2 paprikat
2 küüslaugu küünt
10 tomatit
sool
pipar
tüümian
sidrunimahl
mett
Parmesaan
saiakuubikud

Valmistamine: 

Tükelda toiduained. Pane potti õli ja vesi ning tükeldatid ained. keeda vaiksel tulel pehmeks. Lisa sool. Kui toiduained on pehmed, siis vahusta saumiksriga ühtlaseks massiks. Tükelda sai kuubikuteks ja pruunista ahjus krõbedateks krutoonideks. Riivi juust eraldi kaussi.
Supi peale pane riivitud juustu ja krõbedaid krutoone.




5.a ja b klassi Caesari salat

Krõmpsuvate salatilehtede ja krutoonide ning pisut terava kastmega Caesari salat on saanud igapäevaeineks. Aja jooksul on lisatud selle algsesse retsepti erinevaid nüansse ja meiegi lõikasime kõik komponendid eraldi kaussidesse, et igaüks saaks endale kokku segada meelepärase koostise. Caesari salat valmis 1920 aastal Mehhikos ühes restoranis, kus kokad teatasid omanikule keset pingelist tööpäeva, et paljud ained on otsakorral ja kliendid ootavad saalis süüa. Siis vaadati kõik varud üle ja segatigi nendest kokku salat, mis sai nime restorani omaniku järgi Caesar. Salat valmistati uuenduslikult klientide silme all valmis, et vaigistada nende pahameelt ja tekitada toidu vastu uudishimu. Väidetavalt oli salat algselt kätega söömiseks mõeldud.

Ained:

jääkapsas
tomat
paprika
kurk
riivjuust
sibul
kana- või brolierifileed (tükelda, prae ja maitsesta)




5.b klass

reede, 12. oktoober 2018

4.b maiasmokad küpsetasid 11.min šokolaadikooki

200 gr tumedat šokolaadi
200 gr võid
4 muna
150 gr suhkrut
200 gr jahu

Sulata šokolaad ja või ning jahuta natuke. Muna ja suhkur sega, aga ära klopi. Sega nüüd vaheldumisi jahu ja sulanuud šokolaa
di-või segu ning pane segu kas tassidesse või lahtikäivasse vormi.

Küpseta 200 kraadi juures täpselt 11 minutit!